Thursday, May 8, 2008

Penubuhan Suruhanjaya Kehakiman dan Suruhanjaya Anti Rasuah – Satu Langkah Berani

Penubuhan Suruhanjaya Kehakiman dan Suruhanjaya Anti Rasuah merupakan antara dua langkah pembaharuan paling berani yang diambil oleh Kerajaan untuk mengembalikan integriti dan keyakinan rakyat terhadap kerajaan terutama dalam memperkatakan tentang badan kehakiman yang tercalar dengan pendedahan beberapa isu sehingga menghakis keyakinan rakyat. Suruhanjaya tersebut bertujuan untuk mengenal pasti dan mencadangkan calon-calon hakim kepada Perdana Menteri seterusnya menjadi badan yang memantau dan menyeimbangkan kuasa institusi kehakiman negara yang mempunyai kebebasan tersendiri.

Mengenai isu rasuah, pengstrukturan semula Badan Pengecah Rasuah (BPR) kepada Suruhanjaya Anti Rasuah Malaysia juga bertujuan untuk mengekalkan keyakinan rakyat dan merealisasikan harapan baru rakyat untuk melihat ketelusan dan akauntabiliti benar-benar menjadi budaya masyarakat setelah 41 tahun penubuhan BPR diselubungi dengan pelbagai isu baik di dalam Negara mahupun di pihak antarabangsa yang mempertikaikan integriti negara ini.

Soalan: Penubuhan kedua-dua Suruhanjaya ini mendapat sokongan semua pihak tetapi sejauhmanakah ia mampu bebas dari sebarang campurtangan politik?

No comments: