Thursday, May 8, 2008

Wanita perlu dapat kebenaran sebelum ke luar negeriCadangan pihak Kementerian Luar Negeri supaya wanita-wanita yang ingin ke luar negara perlu mengemukakan surat daripada kedua ibu bapa, suami atau majikan bagi menerangkan tujuan ke luar negeri, menimbulkan reaksi pelbagai. Cadangan yang dibentangkan ke kabinet itu bertujuan untuk menangani isu wanita tempatan yang digunakan oleh sindiket pengedaran dadah antarabangsa.

Pelbagai pihak termasuk Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta beberapa pertubuhan hak asasi menyifatkan langkah tersebut sebagai melanggar hak-hak wanita. Kebelakangan ini isu mengenai penglibatan wanita tempatan yang diperdaya oleh sindiket pengedaran dadah antarabangsa mendapat liputan meluas di media. Sehingga kini dikatakan sebanyak 119 kes melibatkan wanita Malaysia di mana 90 peratus terjebak dalam sindiket pengedaran dadah antarabangsa. Rata-rata mereka berusia antara 21 sehingga 27 tahun.

Soalan: Apakah mekanisme yang paling wajar untuk mengatasi masalah ini terutama oleh pihak kerajaan dan badan-badan bukan kerajaan untuk memastikan masalah ini dapat dibendung?

No comments: